Onko tässä sittenkään mitään järkeä?

Alkuinnostus alkoi karista, kun mietin onko tässä sittenkään mitään järkeä. Lautan päälle tulevan rakennuksen painoksi arvioin noin 13–14 tonnia. Se on aika paljon kellutettavaa! Jälleen Google ankaraan käyttöön ja selvittämään mitä muiden lautat painaa. Muutamissa lehtijutuissa olikin erilaisten saunalauttojen painoja. Huomasin oman arvioni olevan linjassaan näiden kanssa. Mutta montako ponttonia tarvitaan? Sehän riippuu keneltä kysyy. Arvioita oli ja konsultointia myös. Seassa oli ihan laskettuakin tietoa. ”Laita sen verran että varmasti kelluu” taisi olla yleisin neuvo ja varmasti myös paras. Jos ponttoneita joutuu lisäämään jälkikäteen, on se työlästä ja kallista. Pitkän laskemisen ja empimisen jälkeen päädyin kahdeksaan 12 metriseen ponttoniin. Kantavuutta noilla veijareilla on yhteensä 22 000 kg. Tuolla ponttoni määrällä lautan pitäisi pysyä pinnalla.

”Laita sen verran että varmasti kelluu” taisi olla yleisin neuvo ja varmasti myös paras.

Tässä vaiheessa huolekseni kantavuuden lisäksi nousee ponttonien suuri määrä tai tarkemmin niiden hinta. Koko investoinnin hinta alkoi mietityttää. Rahoittaja kaipaa selkeitä näkemyksiä liiketoiminnan kannattavuudesta, joten nyt oli aika sukeltaa taulukkolaskennan ihanaan maailmaan.

Untitled-2

Kausihan on lyhyt kuin mikä. Heinäkuussa kaikki haluaa tulla risteilylle lauantaina klo 18–22, mutta valitettavasti näitä aikoja on vain 4kpl heinäkuussa. Onneksi Suomessa on jo saunalauttoja, joten niiden yritysten varauskalenterit netissä vapaasti nähtävillä. Risteilyjen määrää ei siis tarvitse ihan hihasta ravistella. Eli ei muuta kuin laskemaan muiden saunalauttojen risteilymääriä. Kuten odottaa saattoikin, lauantai on pääpäivä ja perjantai myös vilkas. Varauskalentereista selviää nopeasti, että sisävesien saunalautoilla kyllä riittää vilskettä. Lautalle voi hyvällä onnistumisella osua jopa 100 risteilyä vuodelle. Ihan näin hyvää ensimmäistä vuotta tosin en uskalla kuvitella, mutta kysyntää näyttäisi kuitenkin olevan.

Pari viikkoa ynnäillessäni tuloja ja menoja, huomasin että kyllä tämä voisikin olla hyvä idea. Huonoimmillakin risteilymäärillä investointi näyttäisi kantavan. Yksi suurimmista syistä saunalautta investointiin oli sen luoma hyvä tuki omalle – jo ihan kohtuullisessa hapessa olevalle ohjelmapalvelutoiminnalle. Vahva usko on, että myös ohjelmapalveluiden kysyntä vilkastuu entisestään, tätä en tosin ottanut laskelmissa mitenkään huomioon.

Untitled-3

Olikin aika siis marssia pankkiin hattu kourassa ja kysyä lainaa. Koko projektin ajan tiesin tämän vaiheen olevan kaikkein epävarmin. Uskoni siihen, että pankki lähtisi lainoittamaan tätä investointia, ei ollut vahva. Oma uskoni saunalautan kannattavuuteen oli kyllä kasvanut aika vahvasti muutamien viikkojen aikana, mutta en uskonut että pankki jakaisi visioni saunalautan ihanuudesta. Olin kuitenkin väärässä ja lainoitus järjestyi.

Lyhyesti voisin sanoa että puu on halpaa, mukavuudet maksaa.

Paljonko tuollainen saunalautta sitten maksaa? Riippuu lautasta vastaisi moni. Nettiveneestä saa jonkinlaisen lautan 10 000 €:lla. Yrityskäytössäkin on monenlaisia saunalauttoja. Keskivertoa suurempien lauttojen rakennuskustannukset oman arvioni mukaan liikkuvat 50 000 – 100 000 € hujakoilla. Varmasti on halvemmallakin tehty. Muutaman kalliimmankin pystyisin nimeämään. Tässäkin touhussa taivas on rajana, mutta jossain vaiheessa se ei enää ole liiketoiminnan kannalta järkevää. Mikä sitten on liiketoiminnan kannalta paras ratkaisu? Sitä en tiedä, ehkä ensi kesän jälkeen olen viisaampi. Lyhyesti voisin sanoa että puu on halpaa, mukavuudet maksaa. Tosin puu myös painaa ja ponttonit maksaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s