Pitäisiköhän sitä rakentaa saunalautta?

Lopputalvesta 2017 aloin ensimmäistä kertaa leikittelemään ajatuksella saunalautasta. Parin viikon tuumailun jälkeen, ajatus saunalautasta tuntui kuitenkin kaukaiselta. Googlailujen ja selvitysten jälkeen saunalauttaprojekti vaikutti olevan lain harmaalla alueella. Onko se vene vai mikä? Lisäksi alustavat laskelmat näyttivät investoinnin olevan aika reippaan kokoinen omaan toimintaani nähden. Asia jäi joksikin aikaa pois mielestä kun kesän kiireet alkoivat painaa päälle.

Keskellä kesän kiirettä ajatus saunalautasta taas nousi mieleen.  Saunalautta tukisi hyvin jo olemassa olevaa ohjelmapalvelutuotteistusta. Lähes samaan aikaan korkein hallinto-oikeus tulkitsi erässä tapauksessa, että saunalautta on rakennus, eikä vene. Tämä päätös ei tietenkään hälventänyt omaa huoltani lainsäädännöllisen riskin osalta, mutta selvitin asiaa tällä kertaa syvemmälle. Tulin siihen loppu tulemaan, että asian kanssa ei ole ongelmaa, niin kauan kunnes saunalautta on pääsääntöisesti risteily käytössä, eikä siinä ole toimintaa lautan ollessa laiturissa.

Untitled-2

Eli ei muuta kuin pohjakuvaa ja lautan kokoa miettimään. Olisikohan viiden metrin levyinen lautta tarpeeksi iso? Aluksi se tuntui ihan riittävältä, jos pituutta olisi 10 metriä. Parina iltana pyörittelin erilaisia pohjakuva vaihtoehtoja ja nopeasti huomasin, että kokoa on ehdottomasti suurennettava. Eihän viiden metrin levyiselle lautalle mahdu juuri mitään? Yksi pää syy leveyden kasvattamiseen oli vakauden parantaminen. Heti alusta alkaen oli selvää, että lautalle on saatava kattoterassi. Kattoterassin vuoksi leveyttä olisi syytä kasvattaa kuuteen metriin. Samalla pituuttakin tuli pari metriä lisää. Nyt ainakin pitäisi lautalle mahtua!

Heti alusta alkaen oli selvää, että lautalle on saatava kattoterassi. Kattoterassin vuoksi leveyttä olisi syytä kasvattaa kuuteen metriin

Vaikka lautan kokoa tuli kasvatettua alkuperäisestä, näytti edelleen siltä että 72 neliön pohjapinta-ala on aika pieni. Mitenhän tämä voi olla mahdollista? Sehän on pienen kolmion kokoinen! Koko rakennus toki ei ole tuon kokoinen, pitäähän reunoille jättää tilaa että pääsee kävelemään lautalla olevan rakennuksen ympäri. Nopeasti huomasin, että rakennuksen huonejakoon ei ole kovin montaa vaihtoehtoa. Sauna sijoitetaan taakse ja olohuone eteen. Väliin tulee pukuhuone ja WC. Ei siinä kovin montaa variaatiota ole.

Untitled-3

Aivan ensimmäisissä suunnitelmissa lautalle oli tarkoitus sijoittaa myös palju. Tämän asian kanssa kävin pitkää veivaamista ja pohjan muokkaamista. Paljuhan painaa 1,5 tonnia täytenä. Se on paljon, kun pitää miettiä koko lautan kantavuutta. Palju olisi kokonaispainosta jopa yli 10 %. Lisäksi palju vie yllättävän paljon tilaa jo valmiiksi ahtaalta lautalta. Toisaalta yrityksen nimi ja alkutaival edellyttäisi paljun laittamista lautalle. Loppujen lopuksi jouduin päättämään kahden asian välillä: palju vai iso oleskelutila sisälle huonojen kelien varalle. Valitsin ison oleskelutilan, enkä ole vieläkään varma oliko se oikea ratkaisu.

Valitsin ison oleskelutilan, enkä ole vieläkään varma oliko se oikea ratkaisu.

Kokonaisuudessaan lautan alakerran rakennus tulee olemaan noin 50m2. Siitä 30 m2 on avaraa oleskelutilaa isoilla ikkunoilla, joista voi ihailla ohi lipuvaa maisemaa. Kahden WC:n taktiikalla jonojen pitäisi pysyä lyhyinä jos hätä pääsee yllättämään. Tämä on ainakin puoliksi lukitun pohjakuvan tilanne tällä hetkellä, mutta tässä prosessissa olen oppinut, että kerran lukitut asiat voi aina avata uudelleen käsittelyyn. Viimeiset päätökset tehdään sitten rakennusvaiheessa!

Ainiin.. Yksi juttu unohtui! Tämähän ei taida olla mikään halpa investointi. Pitäisiköhän tietokoneen kätköistä kaivaa joku taulukkolaskentaohjelma ja laittaa lukuja allekkain. Onkohan tässä mitään järkeä sittenkään?

2 vastausta artikkeliin “Pitäisiköhän sitä rakentaa saunalautta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s